Kicki Svensson, skolchef i Fagersta kommun. Foto: Malin Lind/Sveriges Radio.
SKOLAN

Många lediga lärarjobb i Västmanland

"Idag är det lärarbrist"
1:04 min

Västmanland har fått ett större behov av lärare. I till exempel Fagersta har antalet utlysta lärartjänster mellan vårterminen 2011 och vårterminen i år ökat med 94 procent.

Kicki Svensson, skolchef i Fagersta, förklarar de höga siffrorna:

– Vi har haft ett stort antal pendlande lärare från grannkommunerna. De har tidigare inte haft möjlighet att få jobb i sina kommuner. Idag är det lärarbrist och då återvänder de.

– Plus att när vi inte fått tag på rätt personal har vi fått annonsera ut tjänsterna flera gånger. Så därför kan sifforna vara lite höga, säger Kicki Svensson till P4 Västmanland.

Det är siffror från Arbetsförmedlingen som visar att Västmanland är det län i hela Sverige där antalet utlysta lärartjänster ökat som mest.

Totalt för Västmanland handlar det om en ökning på 32 procent, där bland annat Fagersta och Hallstahammar sticker ut.

Ann-Charlotte Eriksson, förste vice ordförande för Lärarförbundet, säger att Sverige står inför en nationell lärarkris. Hon har en möjlig förklaring till siffrorna i Västmanland.

– Det är en region där det är möjligt att pendla in till mer atttraktiva arbeten i Stockholmsregionen. Och var sjätte lärare idag har lämnat lärarjobbet för ett annat yrke. Det är också en väldigt oroande tendens, säger Ann-Charlotte Eriksson.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".