Apalby Familjeläkare. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
LANDSTINGET VÄSTMANLAND/VÄSTERÅS

Landstinget står fast vid kritik mot vårdcentral

Landstinget Västmanland står fast vid sitt beslut om att inte förlänga avtalet med Apalby familjeläkare i Västerås. Det framgår av det yttrande som landstinget skickat in till förvaltningsrätten. För två veckor sedan stängde läkarmottagningen som en följd av landstingets beslut.

Landstinget har tidigare beslutat att inte förlänga avtalet som man hade med Apalby Familjeläkarmottagning.

Orsaken var att landstinget inte längre hade förtroende för en läkare som drev mottagningen, landstinget menade att läkaren begått allvarliga fel i sin yrkesutövning.

Apalby Familjeläkare tillbakavisade kritiken, och menade att det i alla fall inte rör sig om så allvarliga fel att det motiverar att avtalet med mottagningen sägs upp.

Enligt Apalby var läkaren inte längre företrädare för bolaget, utan det var släktingar till läkaren som var ägare. Men det anser landstinget bara var en papperskonstruktion och att släktingarna agerade bulvaner för läkaren.

I början av juli överklagade Apalby Familjeläkare landstingets beslut om att inte förlänga avtalet.

Förvaltningsrätten behandlar nu överklagandet och landstinget har nu alltså skrivit ett yttrande till domstolen där de står fast vid kritiken mot läkaren och vid beslutet att inte ge vårdcentralen fortsatt förtroende.

Det är oklart hur lång tid det dröjer innan förvaltningsrättens beslut kommer.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".