En ambulerande blodbuss i Stockholms län. / Foto: Tomas Oneborg/Scanpix.
Sjukvård

Rullande blodbussar sparar givares tid

"Vi har precis börjat att diskutera detta"
1:17 min

Allt fler landsting skaffar sig blodbussar där blodgivare kan lämna blod till sjukvården. Men här i länet finns ännu ingen. I dag är det Uppsala läns landstings blodbuss som rullar i Västmanland. Blodet kan Landstinget Västmanland sedan köpa tillbaka.

Per Bjellerup är verksamhetschef på laboratoriemedicin i Västmanland, som har ansvar för blodcentralerna. Han ser fördelar med blodbussar.

– Vi kommer ju närmare givaren och givaren sparar tid, det kan sjunka från 1-2 timmar ned till en halvtimma att lämna blod.

Det finns blodcentraler i Fagersta, Köping, Sala och Västerås - vad händer med dom om det blir en blodbuss inom Landstinget Västmanland?

– Man står ju där mellan ytterligheter, ska vi bara ha blodbuss eller bara fasta anläggningar. Jag tror att vi måste ha någon fast anläggning, men inte i den utsträckning vi har i dag eftersom det blir för dyrt, säger Per Bjellerup.

– Personligen tror jag att vi bara skulle ha en blodcentral och då kanske den skulle ligga väldigt centralt - i Västerås till exempel.

Hur långt har planerna på en blodbuss kommit i Västmanland?

– Vi har precis börjat att diskutera detta, vi har ju ganska slitna lokaler som behöver renoveras och var ska man lägga pengarna. På lokaler eller buss?

– Vi måste bestämma oss det närmaste halvåret, men lokalerna är så pass dåligt fungerande för de krav som finns i dag på blodgivning och hälsodeklaration, och lokalerna måste piffas upp, och då är alternativet blodbuss, säger Per Bjellerup som är verksamhetschef på laboratoriemedicin i Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".