Sjuksköterska behandlar patient i hemmet. Arkivbild: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Avgifter för hemsjukvård förvånar PRO

PRO: "Vad är det som kostar?"
1:24 min

Snart flyttas ansvaret för hemsjukvården över från landstinget till kommunerna. Vissa kommuner kommer att införa en avgift vilket innebär att hemsjukvården blir olika dyr, beroende på vilken kommun i Västmanland man bor i. Det här är något som förvånar pensionärsorganisationer.

– Jag blir ju litet förundrad. Vad är det som kostar? Vad är det som gör att de måste ta ut den där avgiften, säger Ulla Berntsson, distriktsordförande i Pensionärernas Riksorganisation, PRO, i Västmanland. 

Ulla Berntsson har varit införstådd med att hemsjukvården ska flyttas från landstingen till kommunerna, men hon och andra PRO-representanter har inte varit med i några diskussioner angående höjda kostnader. 

Hon är övertygad om att avgifterna kommer att påverka vissa människor. 

– Vi har ju maxtaxor och högkostnadsskydd. Men det är klart att människor som har låg, eller liten, inkomst eller pension kommer att drabbas, säger Ulla Berntsson, distriktsordförande i PRO Västmanland. 

Högst avgift får Surahammar, Hallstahammar och Fagersta, där det kommer att kosta 300 kronor i månaden.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".