Oxbackens servicehus, Västerås. Foto: Monica Elfström/SR.
VÄSTERÅS

Svårt att gardera sig mot stjälande personal

"Hon hämtades från sin bostad tidigt i går morse"
1:24 min

Det är svårt att helt förhindra att personal på till exempel servicehus stjäl från äldre. Det menar personalansvarig på kommunala ProAros som driver Oxbackens servicehus, där flera boende blivit bestulna på smycken.

Ett större antal smyckesstölder från äldre som bor på Oxbackens servicehus i Västerås, är på väg att klaras upp. En kvinna i 30-årsåldern, som arbetat på servicehuset, greps i går misstänkt för stölderna som ska ha pågått sedan i våras. Det handlar om ett 30-tal smycken värda tiotusentals kronor.

– Vi har en godsspaningsgrupp som identifierar stöldgods genom regelbundna kontroller vid pantbanker och guldhandlare och så vidare. Och i de här kontrollerna reagerade gruppen på att kvinnan hade lämnat in smycken och att det var spridda årtal och olika gravyrer, vilket kan vara tecken på brott, säger Johanna von Wowern, pressekreterare på Polisen i Västmanland.

Polisen hade tidigare fått in anmälningar om smyckesstölder från boende på Oxbackens servicehus, där den misstänkta kvinnan också visade sig arbeta, och i går kunde hon gripas.

– Hon hämtades från sin bostad tidigt i går morse och i förhör har hon erkänt runt tio stölder. Kvinnan är väldigt ångerfull och tycker att det är skönt att det är över nu, säger von Wowern.

Kvinnan har nu släppts efter förhör eftersom hon ändå inte kan försvåra utredningen, enligt Polisen. Nu gäller det att hitta ägare till alla smyckena, eftersom fler än de som redan upptäckt det kan ha blivit bestulna.

– Vi har gods som lämnats in av den här kvinnan, men som i dag inte har några anmälningar på sig. Vi uppmanar därför anhöriga eller de boende att göra en inventering för att se om de saknar sågra smycken, säger Johanna von Wowern vid Polisen i Västmanland.  

Anna Porsaeus, HR-ansvarig för personal inom vård och omsorg på ProAros vid Västerås stad, som driver Oxbackens servicehus, säger att man inte kan gardera sig helt mot den här typen av brottslighet.

– Vi arbetar ju med människor och människor beter sig olika. Och tyärr struntar en del i vem deras gärningar drabbar.

Enligt Anna Porsaeus tar man alltid två referenser för varje ny person som anställs inom organisationen – en från en före detta chef och en från en kollega – men det utesluter ändå inte helt att en person kan börja bete sig brottsligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".