Bassem Al-Najjar. Foto: Marcus Carlsson/SR.

Hej då fasta - hejsan fest

"Vi träffas och gratulerar varandra"
1:25 min

I helgen börjar "eid al-fitr", en fest som avslutar fastemånaden ramadan. Västeråsaren Bassem Al-Najjar är en av alla muslimer som fastar och som snart firar med nära och kära.

– Jag bor ensam men har kompisar i moskén och från mitt hemland Irak, så vi träffas och gratulerar varandra. Jag ska också träffa mina två barn, säger Bassem Al-Najjar, som har fastat sedan den 20 juli.

Under perioden har han fått äta mat från klockan nio-tio på kvällen till ungefär ett på natten, och då har det blivit yoghurt, dadlar, soppa och bröd. Resten av dygnet har det varit stopp. Förutom två dagar när han reste utomlands i jobbet, för då upphör man med fastan.

Från lördag klockan 20:44 är det fritt fram att äta som man vill igen och på söndag förmiddag börjar eid al-fitr. Det är tre dagar med festlighet, presenter och god mat.

Bassem Al-Najjar säger att vädret gör det ganska tacksamt att fasta i just Sverige, jämfört med till exempel Irak där man kan bli bra mycket törstigare en varm och solig dag.

– Ja, när man är i värme behöver man kanske vatten, men här är det okej att inte dricka under dagarna, det är ingen fara, menar Bassem Al-Najjar.

En av orsakerna till fastan är att få förståelse för och känna med fattiga människor som inte har så mycket att äta och dricka.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".