Restaurangen på ön Elba. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.
Västerås

Västerås Vänner vill lämna Elba

Västerås Vänner vill sälja restaurangverksamheten på ön Elba i Mälaren utanför Västerås. I sju år har Västerås Vänner drivit restaurangen på Elba men det har varit svårt att få Västeråsarna att ta båten ut till ön, enligt Tomas Wistrand på Västerås Vänner, och nu hoppas man på att någon annan ska ta över.

Västerås Vänner, ett bolag som bland annat jobbar med evenemang-, restaurang- och PR-verksamhet i Västerås, driver restarungen ute på Elba via dotterbolaget Mälarpärlan.

Elbarestaurangen ägs av Västerås Stad men i ytterligare två år, till september 2014, hyr Mälarpärlan restaurangen av staden.

Och nu vill alltså Västerås Vänner sälja bolaget Mälarpärlan till någon som är villig att driva restaurangen vidare, i annonsen är priset satt till omkring en och en halv miljon kronor.

Tomas Wistrand på Västerås Vänner är sparsam med kommentarer. Han hänvisar till att man just nu förhandlar med eventuella köpare. Men han berättar ändå om de svårigheter som varit under åren med att få folk att besöka restaurangen, och nu i sommar har restaurangen varit stängd.

Tomas Wistrand hoppas ändå att någon ska kunna ta över restaurangen, men ger inte sken av att det skulle vara en lätt uppgift, han säger att det gäller att ha en bra idé om verksamheten på Elba.

-- Den som tar över Elba kan inte bara drivas av en romantisk historia utan man måste vara jätteduktig på någontig som jag inte vet vad det är, säger Tomas Wistrand.

2009 hade Västerås Vänner rejält svårt att komma överens med Västerås Stad innan det till slut blev ett hyreskontrakt, det kontrakt som alltså fortfarande gäller.

Man kan därför ställa frågan om det även nu finns några problem i relationerna till Västerås Stad i bakgrunden, men det är ingenting som Tomas Wistrand vill kommentera.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".