1 av 2
Bland andra S:t Ilians skola i Västerås tappar elever till en stor ny friskola som startar. Foto: Helena/SR.
2 av 2
Martti Saari, rektor på S:t Ilians skola i Västerås. Foto: Helena Lund/SR.
VÄSTERÅS

Ny stor friskola i Västerås lockar elever från kommunala skolor

Olle Thorell (S) och Roger Haddad (FP)
0:58 min

I och med skolstarten idag öppnar också en stor privat aktör en ny grundskola i Västerås: "Internationella Engelska Skolan", som tar emot 300 elever. Det innebär ett betydande elevtapp för flera kommunala skolor som redan tampas med vikande elevunderlag.

Framför allt märks elevtappet i de västra stadsdelarna i Västerås, där den nya friskolan öppnar på Eriksborg. En av de kommunala skolor som får känna av det här är S:t Ilians skola på Pettersberg, där Martti Saari är rektor.

– De har ju kapat åt sig en hel del av vårt elevunderlag här som vi annars kunde ha haft i både årskurs sex och årskurs sju.

Bland annat innebär elevtappet att skolan får mindre pengar.

– Det leder till att man måste omorganisera verksamheten, säger Martti Saari.

– Vi får övertalighet på personalsidan och tomma lokaler som vi måste betala för i onödan.

Totalt tappar den kommunala grundskolan i Västerås omkring 300 elevernu till höstterminen till Internationella Engelska Skolan som öppnar idag.

Bland andra drabbas till exempel också Norra Vallbyskolan som bara kommer ha en klass i varje årskurs i fyran och femman i stället för två. Samtidigt är elevkullarna fortsatt små och flera kommunala skolor har för stora lokaler.

Bland annat av det motivet beslutade kommunfullmäktige i juni att lägga ner Bäckbyskolan, också på väster. Barn- och ungdomsnämnden fick då även i uppdrag att överväga att lägga ner ytterligare en högstadieskola i Västerås.

För S:t Ilian som idag har hälften av det elevantal som man hade en gång i tiden, gäller det nu bara att rätta sig efter förutsättningarna, säger rektorn Martti Saari.

– Vi måste se till att öka vår konkurrenskraft och skapa oss en bättre image så att vi undviker en elevförflyttning som man annars kan drabbas av.

Vad säger då länets riksdagsmän om den här utvecklingen och om möjligheterna att starta nya skolor? 

Socialdemokratiska riksdagsledamoten Olle Thorell från Surahammar är kritisk.

– Den här valfrihetsreformen har lett till att segregationen ökar. Vi är för valfrihet också, men det ska vara valfrihet för föräldrar och elever och inte för friskoleföretagen att fritt kunna etablera sig, tjäna ohemult med pengar på skattepengar och välja elever. Det är fel. Vi ser med oro på den här utvecklingen.

Folkpartistiske riksdagsledamoten Roger Haddad från Västerås har en ljusare syn på utvecklingen.

– Jag tycker att det är positivt att vi har alternativ där föräldrar och elever får välja. Att inskränka i valfriheten är inte aktuellt från Folkpartiets sida. Men man ska konkurrera med kvalitet och det är det som är det absolut viktigaste.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".