Länet

Falskt skadeståndskrav - ny form av bedrägeri

Nu varnar Polismyndigheten i Västmanlands län för en ny typ av bedrägeri. Polisen har nämligen har fått in flera anmälningar där privatpersoner har fått ett skadeståndskrav för att illegalt ha laddat ner filmscener. Polisen uppmanar de som drabbas att inte betala några pengar utan att göra en anmälan till Polisen.

De  senaste dagarna har Polisen i Västmanlands län fått in fyra anmälningar från personer som har fått ett skadeståndskrav hem i brevlådan där de uppmanas att betala 190 euro för att ha brutit mot lagen om copyright.

Niclas Linér är kriminalinspektör på IT-brottsgruppen vid Polismyndigheten i Västmanland.

– Den som har fått det här kravet ska absolut inte betala in några pengar utan bör i stället kontakta Polisen.

Enligt det falska skadeståndskravet styrks brottet av operatören och målsägandes loggfiler. I brevet finns också ett mobilnummer som stämmer överens med mottagarens telefonnummer.

En person misstänkt för bedrägeri

Bakom det falska skadeståndskravet står ett företag som kallar sig Arcad World Corp. En person, hemmahörande i södra Sverige, är misstänkt för bedrägerierna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".