Försäkringskassan assistansersättning. Foto: Samira Jonsson/Sveriges Radio.
Västerås

Försäkringskassan vill ha tillbaka miljoner

Ett par i Västerås som stod åtalade misstänkta för grovt bedrägeri i mångmiljonklassen friades för några veckor sedan av tingsrätten. Men nu går försäkringskassan vidare och överklagar skadeståndsdelen till Svea Hovrätt för att försöka få tillbaka pengarna.

Rättegången handlade om assistansersättning till paret. Kvinnan har vissa handikapp och hennes man var personlig assistent och fick ersättning för det.

Men enligt åtalet hade paret lämnat in uppgifter till försäkringskassan som inte stämde. Åklagaren menade att kvinnan inte haft så stort behov av hjälp och att paret därför felaktigt fått ut ersättning på drygt fem miljoner kronor under en sexårsperiod.

Mannen och kvinnan stod åtalade för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott, men i slutet av juli kom domen i Västmanlands tingsrätt där paret friades helt.

Åklagaren har valt att inte överklaga domen. Men försäkringskassan tycker fortfarande att pengarna betalats ut felaktigt och går nu vidare när det gäller skadeståndsdelen och har överklagat domen till Svea hovrätt.

Överklagandet har inget med själva påföljden att göra men försäkringskassan vill ha tillbaka pengarna från paret.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".