Från vänster: Joakim Lundqvist, Adam Alkenius, Fanny Selemark Södergren och Anna-Karin Engström från samhällsprogrammet på Rudbeckianska gymnasiet. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.
Västerås

Gymnasieelever kartlägger skadegörelse i Västerås

0:52 min

Projektet "Städa vår stad" går ut på att kartlägga var det finns klotter, förstörelse och otrygga zoner i Västerås centrum. Elever från Rudbeckianskas samhällsprogram dokumenterar med hjälp av en mobilapp och resultatet ska sedan lämnas över till Carin Lidman, tekniknämndens ordförande.

Vad ska ni leta efter för problem?

– Vi ska leta efter slitage, sabotage samt klotter och sånt som är förstört i vår stad på olika områden, säger Fanny Selemark Södergren, elev på Rudbeckianska gymnasiet.

Hur samlar ni in informationen?

– Vår lärare tycker om teknik så han har fixat så vi har laddat hem appar till våra mobiler så när vi tar kort skickas informationen till en hemsida som han gjort. Så läggs det upp på hemsidan, säger Anna-Karin Engström, en av eleverna i projektet.

– Förhoppningsvis kommer politikerna få en bättre bild över hur det ser ut i stan och förhoppningsvis kommer de då kunna göra något åt det så det blir mindre av det, säger Adam Alkenius, elev på Rudbeckianskas samhällsprogram.

Ansvarig projektledare är läraren Mikael Jonsson.

@kandanone på Twitter

Är det inte bättre att låta dom som klottrar, skräpar ned osv tala om vad som kan förbättras? Varför ska det alltid vara människor som det inte rör frågan som ska få "bestämma" tycker dock att det är bra att ALLA får säga sin sak!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista