Båtplatser vid Öster Mälarstrand / Foto: Michael Gawell SR
Västerås

Hillman: "Vision 2013 har i stora drag förverkligats"

"Successivt har det blivit en succé"
1:14 min

Åke Hillman var under lång tid kommunstyrelsens socialdemokratiska ordförande i Västerås - och som på 1990-talet såg framför sig hur Mälarstaden skulle se ut i "Vision 2013". Enligt honom blev det ungefär som visionen var tänkt när det gäller området vid Mälaren.

– Ja, i stora drag tycker jag faktiskt att den här visionen har förverkligats. Det var ju några viktiga saker, det ena var ju att få sjönära bostäder och en annan del handlade om att den gamla Hamngatan skulle återuppstå - och det har ju gjorts. Och sedan har det successivt blivit en succé, tycker jag, säger Åke Hillman.

Det har ju varit väldigt mycket fokus på just bostäder och att göra Västerås till en Mlarstad. Har inte det fört med sig att de som inte har de här bostäderna närmast snudd på stängs ute eftersom det är ett bostadsområde som ligger där? Det är ju inte direkt något strövområde för västeråsare.

– Jag kan hålla med dig om det. I Östra hamnen är det inga problem, men vi Öster Mälarstrand kunde man kanske ha respekterat fritidsbåtarna lite mer och flytta upp bostäderna kanske 50-100 meter till, säger Åke Hillman, före detta socialdemokratisk kommunstyrelseordförande i Västerås. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".