Mälaren sedd från Lögarängshållet i Västerås. Foto: Michael Gawell SR Västmanland
NATUR OCH MILJÖ

Västerås stad får Mälarens Vattenpris

Västerås stad får Mälarens Vattenpris 2012, som i år delas ut för första gången. Stävresjöns Fiskevårdsområdesförening i Salbohed belönas med ett hedersomnämnande.

Mälarens Vattenpris är tänkt att bidra till att förbättra Mälarens vattenkvalitet.

Utmärkelsen har instiftats av landshövdingarna i länen kring Mälaren: Stockholms län, Södermanlands län, Uppsala län, Västmanlands län och Örebro län.

Vinnaren Västerås stad får 50 000 kronor för en ambitiös plan med 56 olika åtgärder för att förbättra vattenstatusen i kommunens vattendrag och sjöar.

Juryns motivering till Västerås stad:

"I Västerås stads vattenplan 2011-2021 förslås 56 olika åtgärder för att uppnå God status i kommunens vattendrag och sjöar. De kommunala åtgärderna relateras till EUs ramdirektiv vatten och de svenska miljömålen och sätts på så sätt i ett sammanhang. Rikligt med kartor, diagram och tabeller ger en bra överblick av miljötillståndet i kommunens vatten. Åtgärderna omfattar såväl insatser för att förbättra vattenkvaliteten - till exempel övergödning - som åtgärder för att förstärka den biologiska mångfalden i kommunens vatten. Inom kommunen ansvariga genomförare är föreslagna och flera av åtgärderna är redan påbörjade."

Dessutom belönas Stävresjöns Fiskevårdsområdesförening i Salbohed med ett hedersomnämnande och 25 000 kronor.

Föreningen arbetar med ett ambitiöst åtgärdsprogram för att främja den hotade svenska flodkräftan.

Juryns motivering till Stävresjöns Fiskevårdsområdesförening:

"Stävresjöns Fiskevårdsområdesförening arbetar med stort engagemang, i dialog med både expertis och allmänheten, för att främja den hotade svenska flodkräftan. Ambitionsnivån i det föreslagna åtgärdsprogrammet för Stävresjön är lovvärd och kan även inspirera andra personer och föreningar att initiera och bedriva ett inom vattenförvaltningen nödvändigt lokalt vattenvårdsarbete."

Mälarens Vattenpris delas ut av Södermanlands landshövding Bo Könberg i morgon i samband med Mälarkonferensen i Eskilstuna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".