Västerås Domkyrka. Foto:Björn Larsson Ask/Scanpix
Svenska kyrkan

Svenska kyrkan inte lika poppis i Västerås som i Sala

Det är skillnad på olika grader av kyrklighet i Västmanland. Sala och Västerås sticker ut, men på olika sätt.

Tärna församling i Sala kommun är den församling i Västmanland där störst andel av befolkningen är medlemmar i Svenska kyrkan. 86 procent av invånarna är medlemmar, enligt statistik från nyhetsbyrån Sirén.

Annat är det i Västerås Lundby församling där 56 procent av invånarna är medlemmar, vilket är den lägsta andelen av länets församlingar.

Värt att notera är att Tärna är länets minsta församling medan Västerås Lundby är den största och har nästan 70 gånger fler medlemmar än vad Tärna har.

Tittar man mer i statistiken ser man att kyrkan har klart starkast fäste i mindre församlingar i Sala kommun. De fyra församlingar i länet där störst andel av befolkningen är medlem i kyrkan ligger där, medan de tre församlingar med lägst andel medlemmar ligger i Västerås kommun.

Sett i hela landet är Karesuando församling i Kiruna kommun den mest kyrkliga där 93 procent av invånarna är medlemmar i Svenska kyrkan. Västra Skrävlinge församling i Malmö kommun ligger i botten, där 15 procent är medlemmar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".