1 av 2
Gullan Mattsson och Ulla Pettersson får ny huvudman på sitt boende den 1 oktober när kommunen tar över. Men deras vardag kommer knappast ändras, tror de. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
2 av 2
Charlotte Näsström-Morén. Pressbild från Attendo.
Arboga

Attendo lämnar Arboga - motvilligt

"Det handlar om ren ideologi"
1:41 min

I Arboga måste nu Attendo lämna äldreboendena Götgården och Trädgården, som företaget drivit sedan 2004. Arboga kommun tar över 1 oktober och sköter därigenom samtliga äldreboenden i kommunen - något som skapat besvikelse hos Attendo.

– Vi känner oss stolta att lämna över två välfungerande enheter. Vi tycker det är att backa utvecklingen när man slutar att konkurrensutsätta. Det säger Annika Sahlgren, regionchef för Attendos region Mellan, dit Arboga hör.

På Attendos huvudkontor har man konstaterat att Arboga är inte den enda kommun som avvecklar sina privata alternativ inom äldrevården.

-- Vi kan inte dra några andra slutsatser än att det handlar om ren ideologi. Vi vet även att våra konkurrenter varit med om samma sak, när man varit med om att kommuner tar tillbaka väl fungerande verksamheter. Det säger Charlotte Näsström-Morén, pressansvarig för Attendo Skandinavien.

Hon uttalar sig inte om Arboga specifikt, utan om Sverige som helhet. Hon har sett hur opinionen har svängt, något som kanske hänger ihop med mediabevakningen av privata vårdgivare. Till exempel berättade DN i höstas om brister på ett av Caremas äldreboenden i Stockholmsförorten Vällingby.

– Debatten har inte bara rört ett företag som sådant... utan debatten har i sin helhet handlat om privata utförare inom offentligt finansierad välfärd. Vi ser det både inom vård och omsorg, men även inom utbildning och skola också, säger Charlotte Näsström-Morén.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".