Karin Stridh i Norberg fick nyligen ett samtal från en bedragare. Foto: Eva Kleppe/SR
Norberg

Varning för datorbedragare på telefon

"Det är ett fult sätt att lura folk"
1:43 min

Polisen i Västmanland varnar för bedragare som kräver pengar för att laga datorer som i själva verket inte alls är trasiga. Många länsbor har den senaste tiden fått telefonsamtal där personen som ringer luras och påstår att man har fel på datorn och vill ha betalt för att hjälpa till och laga den.

En som nyligen fått ett sådant samtal är Karin Stridh som bor i Norberg.

-- Jag svarade och det var en ganska dålig linje. Människan i andra änden pratade ungefär "Bombay-engelska" eller något liknande. Han talade om att han var från Microsoft och han hade fått besked om att jag hade problem med min dator, berättar hon.

Ofta säger bedragaren att datorn drabbats av ett virus, trots att det inte alls är så, och erbjuder sig att hjälpa till. Det kan till exempel handla om att bedragaren vill sälja ett antivirusprogram.

Men det gick inte att lura Karin Stridh. Hon blev misstänksam direkt.

– Microsoft ringer ju inte runt till folk som har problem med datorerna. Jag visste sedan tidigare att det finns skojare i den här branschen och bland annat har min svärmor råkat illa ut. Jag visste att jag skulle passa mig.

Den här typen av bedrägerier är inte något nytt utan kommer i omgångar enligt polisen. Men just nu verkar många ha fått samtal även om det inte finns några exakta siffror. Dessutom tror polisen att mörkertalet är stort, att många aldrig vänder sig till polisen.

Karin Stridh tillhör dem som inte gjort någon polisanmälan men hon blev irriterad efter samtalet och vill nu varna andra.

-- Det är dags att varna andra människor så att ingen går på det här för det är ett fult sätt att lura folk.

Och Karins råd till den som får ett mystiskt samtal är glasklart.

– Lägg på luren bara om du får ett konstigt samtal. Det är det enda att göra!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".