1 av 2
En av de få fastigheter som finns kvar på området Nybygget efter omfattande rivningar. Foto: Helena Lund/SR.
2 av 2
Inge Carlsson, vd för Surahammarshus AB. Foto: Helena Lund/SR.
SURAHAMMAR

Surahammarshus i balans efter stålbad

"Nu går vi runt"
1:36 min

Allmännyttan i Surahammar har kommit på fötter igen efter flera års saneringar av både ekonomin och lägenhetsbeståndet. Många lägenheter har rivits.

Inge Carlsson, vd för Surahammarshus AB, minns det akuta läget i bolaget i slutet av 1990-talet:

– Företaget hade alldeles för många tomma lägenheter och det gjorde bostadsmarknaden på orten väldigt ansträngd.

Totalt fattades hyresgäster till omkring en tredjedel av bostäderna inom Surahammarshus och bolaget stod på ruinens brant. Men 1999 slöts ett avtal med staten, som ville sanera bostadsmarknaden runtom i landet.

Surahammarshus fick sammanlagt 75 miljoner kronor från staten och kommunen för att riva lägenheter och betala av på lån.

På området Nybygget som tillhör det så kallade Miljonprogrammet revs nio fastigheter – idag finns bara fyra kvar. Totalt revs uppemot 400 lägenheter under 2000-talet och det här har nu gett resultat.

– Idag har vi fått balans i ekonomin och går runt för egen maskin.

– Bara vi klarar av att ha ett bra underhåll så kommer vi inte heller att få några större ekonomiska problem framöver, säger Inge Carlsson till P4 Västmanland.

Det finns alltså fortfarande ett stort renoveringsbehov inom Surahammarshus. Men en del har redan rotrenoverats och idag står bara tre procent av det totala beståndet tomt.

Inge Carlsson tror det beror på att Surahammar som helhet fått ett fräschare hyresutbud.

– Man kan ju konstatera att både vi och de privata hyresvärdarna har ryckt upp sig och gjort det väldigt fint, och det attraherar förstås människor att bo här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".