Kenneth Östberg. Foto: Monica Elfström/SR.
Larm och ambulans

Trots strid om avtal - landstinget investerar hos SOS Alarm

Kenneth Östberg: "Ser oss nödgade"
1:36 min

SOS Alarms beslut att säga upp sitt avtal med Landstinget Västmanland och tre andra landsting, kommer inte oväntat, enligt landstingsråd Kenneth Östberg. Men trots konflikten så tar landstinget på sig en nyinvestering hos SOS Alarm, som man tidigare sagt blankt nej till.

Orsaken till att avtalet sägs upp är att SOS Alarm anser att man inte fått 6,7 miljoner kronor i straffavgifter som man tycker att man har rätt till. 

– Det är väl inte helt förvånande. Vi har haft trassel med SOS Alarm ända sedan vi valde att upphandla tjänsten här, säger Kenneth Östberg, socialdemokratiskt landstingsråd i Västmanland med ansvar för ambulansfrågor. 

Det är landstingets upphandling av ambulansdirigeringen Kenneth Östberg syftar på. Privata företaget Medhelp har tagit över det uppdrag som SOS Alarm tidigare hade. Men det är till SOS larmsamtalen först kommer, sen kopplas de till Medhelp och det är alltså här SOS menar att fördröjningar skett som ger rätt till flera miljoner kronor i ersättning. 

– Vi är just nu inte överens om det som SOS påstår, när det gäller det avtal som vi tecknat. Det som är viktigt är att inte västmanlänningar av att det inte kommer ambulans om man behöver det. Och jag är övertygad om att SOS Alarm, som ju faktiskt av staten har ansvaret för att larma ambulans, ser till att göra det. 

Men mitt i striden om avtalet med SOS Alarm, så tar landstinget på sig en nyinvestering man tidigare sagt blankt nej till. 

– Vi är beredda att finansiera en investering hos SOS som gör att vi slipper det förhållande vi har nu, alltså att SOS Alarm tar emot och sedan vidarealarmerar till Medhelp. Här kommer man då att kunna få larmet samtidigt på Medhelp som på SOS. För att komma undan från den situation som är nu, så ser vi oss nödgade att göra det.

Är det en lösning som landstinget ändå tror på? 

– Det gör vi verkligen, säger Kenneth Östberg. 

Men hur snart lösningen kan vara verklighet, och vad den kommer att kosta, vill han inte uttala sig om. 

– Det är svårt att säga för det finns olika syn även i de delarna, säger Kenneth Östberg, socialdemokratiskt landstingsråd i Västmanland med ansvar för ambulansfrågor.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".