Liselotte Sjökvist, biträdande sjukhuschef i Västmanland. Foto: Patrik Åström/Sveriges Radio.
LANDSTINGET

Patientregister ska ge bättre vård

"Idag får läkaren faxa efter din journal"
1:36 min

Snart ska alla landsting vara anslutna till ett patientregister för hela landet, den "nationella patientöversikten". Där ska journaler från olika sjukhus och andra vårdinrättningar finns tillgängliga. Syftet är att öka patientsäkerheten.

– Om du blir sjuk i ett annat län, till exempel Göteborg, så får läkaren där som det är idag faxa efter din journal, säger Liselotte Sjökvist, biträdande sjukhuschef i Västmanland.

– När alla landsting är anslutna blir det så att om du blir sjuk i Göteborg så kommer läkaren att ta del av din vårdhistorik från länet här, från sjukhuset här och primärvården här, säger Liselotte Sjökvist.

Syftet med registret är att vården ska bli säkrare genom att vårdpersonalen lätt kan se vad patienten fått för vård och mediciner tidigare. Men en patient kan också välja att spärra sin journal så att den inte finns med i registret.

Målet är att alla landsting ska vara med i vid årsskiftet, men förhoppningarna är att också kommuner och privata mottagningar ska ansluta sig, även om det inte finns något tvång att gå med utan det är frivilligt.

Här i Västmanland är det än så länge bara landstingets sjukhusvård som kommer att finnas med i registret.

De landstingsdrivna vårdcentralerna håller på att byta journalsystem och kan inte vara med förrän det är utbytt någon gång kring årsskiftet 2013/2014.

– Det är bara att inse att så är läget. Jag tycker ändå att det är bra att man beslutat att den offentliga primärvården ska ha samma journal som slutenvården.

– Men vi vet ju att vårdcentralerna kommer att komma in, säger Liselotte Sjökvist till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".