ARBOGA

"Ideologiskt att privata äldreboenden i Arboga blir kommunala"

"Tycker givetvis att ideologin styr"
1:15 min

Arboga kommun tar, som vi rapporterat, tillbaks driften av alla äldreboenden i kommunen. Ett sådant agerande bygger på ideologi, menar Karin Josefsson, docent i vårdvetenskap vid Mälardalens högskola.

– Någon ideologi sätter människan före marknaden och någon annan ideologi förordar valfrihet, mångfald och konkurrenskraft och jag tycker givetvis att ideologin styr det här.

Det avlöjades för ett tag sedan om vinster i den privata äldrevården, hur påverkar det inställningen till privat eller kommunalt ägande?

– Det har ju fått många att tänka till. Regeringen reagerade väldigt snabbt på till exempel Caremaskandalen och gav Socialstyrelsen i uppdrag att ta reda på om det finns några systematiska skillnader i kvalitéten på vården och omsorgen mellan privata vårdföretag och kommunal verksamhet.

– Utredningen visade att det inte spelar någon generell roll, därför att det finns bättre och sämre kommunala äldreboenden på samma sätt som det finns bättre och sämre privata äldreboenden, säger Karin Josefsson.

Enligt Agneta Bode, socialdemokratisk ordförande i socialnämnden i Arboga, är det samordningsvinster som gör att kommunen tar tillbaka driften av äldreboendena.

Vårdföretaget Attendo tvingas i och med tillbakatagandet lämna äldreboendena Götgården och Trädgården i Arboga som de drivit sedan 2004.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".