Marie Eriksson och Staffan Lindström från Rederi Mälarstaden. Foto: Terje Lund/Sveriges Radio.
Västerås

Tomma båtar till Elba

"Det kostar oerhört mycket pengar"
1:34 min

Avsaknaden av restaurangverksamhet på ön Elba utanför Västerås har påverkat färjetrafiken i sommar. Båtarna har ibland gått tomma och Marie Eriksson på Rederi Mälarstaden är bekymrad över situationen.

– Det är klart att det är himla tråkigt att ha Elbafärjan åka åtta gånger per dag och det är en passagerare i snitt. Det kostar oerhört mycket pengar, säger hon.

Resandet med Elbafärjan har minskat med 50 procent sedan restaurangverksamheten på ön stängde igen. Bara några enstaka badgäster har åkt med båten i sommar.

Staffan Lindström som kör färjan, säger att Elba alltid har varit en viktigt inkomstkälla för rederiet och att en bra nöjeskväll på ön kunde ge 20000-30000 kronor i passageraravgifter.

– Elba var ju grundplåten på sommaren då, för att dra in pengarna. Det kunde vara 500 ut dit en lördag, fredag om de hade en bra discjockey. Som drar in pengar, som försvinner bara när det inte är någonting, säger Staffan Lindström.

För att kompensera för förlorade intäkter på Elbafärjan satsar rederiet på olika temakryssningar och guidade rutter. De har nämligen gått bättre i sommar. Dessutom förlänger man säsongen med julbord. Marie Eriksson säger att det hela tiden krävs ett intensivt arbete för att locka passagerare till båtarna.

– Vi får hela tiden söka upp nya resmål och titta på statistiken, vad som har gått bra och vidareutveckla det. Men det är återigen, som man brukar säga, det är lite trögt. Många vill ha trafiken men det är många som har svårt att hitta ut, säger hon.

Reporter Ida Svansbo
nyheterna.vstm@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".