Torkel Nilsson, barn- och utbildningschef i Köpings Kommun
Köping

Köpings kommun får ha policy som begränsar skolledigheter

1:36 min

Skolinspektionen ger Köpings kommun rätt att ha en policy som säger att eleverna inte ska få ledigt mer än fem dagar per år, utöver de ledigheter som redan finns. Men rektorn ska fortfarande kunna bevilja undantag från regeln, om det finns särskilda skäl.

– Detta visar att vi inte har gjort något fel, utan tvärtom har man bekräftat att det var ok med en sådan policy, men rektor måste vara tydlig och det ska bli en särskild individuell prövning i varje fall, säger barn- och utbildningschefen i Köpings kommun, Torkel Nilsson.

Han kan tänka sig exemplet att eleven behöver delta under en begravning i något annat land, och att det då tar mer än fem dagar och att det kan vara ok.

– Men man får inte bevilja långledigt för vilka solresor som helst, tycker Torkel Nilsson.

Det var en förälder med barn i Köpings skolor som anmälde skolan till Skolinspektionen, efter att föräldern tyckte att det var väl stelbent att stoppa vid fem dagar.

Men i beslutet slås alltså fast att rektorn kan ge ledigt om det finns synnerliga skäl, något som föräldern i fråga kommer att nöja sig med.

Och att man överhuvudtaget har infört en policy, det hänger ihop med en trend att allt fler elever vill åka på semester under skolåret. En trend som har märks även i Köping. Och vad det beror på finns inget enkelt svar på, tror Torkel Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista