1 av 2
Klamydiatest / Foto: Max Pröckl SR
2 av 2
Hälsotester / Foto: Max Pröckl SR
Sjukvård

Läkarkritik mot apotekets självtester

1:13 min

Det kommer kritik mot apotekets självtester som gäller bland annat glutenintolerans och klamydia. Testerna har varit ute på marknaden ett par månader, men från läkarhåll säger man att resultaten kan vara vilseledande.

En av kritikerna är Torsten Hagberg som är överläkare på sjukhuset i Västerås.

– Mår man bra ska man inte göra några självtester, det kan invagga en i tron att man har ett sjukdomstillstånd som man kanske inte ens har. Att man sätter igång med egenvård och lägger om kosten, säger Torsten Hagberg.

Men från Apoteket AB:s håll säger man att de tester som säljs är minst lika bra som de tester som utförs på sjukhuset. Marianne Aurelius som är hälsostrateg på Apoteket säger att man informerar om att testerna inte ska användas till att ställa diagnoser.

– Vi ser det helt och hållet som ett komplement till sjukvården och i vissa lägen så är det ganska bra att man tidigare kan komma iväg till vården om det visar sig att man misstänker klamydia- eller en bakterieinfektion. Då tror vi att man snabbare kan komma till vården, säger Marianne Aurelius.

Men överläkaren Torkel Hagberg tror att människor vill ha snabba svar.

– Man vill ha ett snabbt svar på sin oro och sina symptom och man stannar upp vid det svar man får och nöjer sig med det.

Vad tror du om framtiden för självtesten?

– Jag tror att de är här för att stanna, men jag hoppas att de blir mer tillförlitliga, säger Torsten Hagberg, överläkare på sjukhuset i Västerås.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista