Stig Henriksson, kommunalråd i Fagersta. Foto: Marcus Carlsson/SR.
Fagersta

Danska planer på köpcentrum i Fagersta

"Vi tror att centrumhandeln kan gynnas"
1:24 min

Nu har planerna på ett köpcentrum i Fagerstas centrum tagit ny fart. Tidigare var ett norskt företag på gång att bygga en handelsplats, men de planerna rann ut i sanden. Men nu visar ett danskt bolag intresse, och det tycker Fagerstas kommunalråd, Stig Henriksson, låter bra.

– Jag tycker att det är roligt att någon annan nu tar över stafettpinnen och som förhoppningsvis bär den fram i mål, säger han.

Varför behöver Fagersta ett köpcentrum?

– Egentligen kan det låta paradoxalt men det är mycket för den befintliga handelns skull som har det jättetufft, liksom på många andra orter. Man är klämd mellan köpcentrum i Västerås och Borlänge och internethandeln. Vi behöver lite större utbud för att det ska vara meningsfullt för konsumenterna som det ytterst är till för, säger Stig Henriksson.

Men vad händer med cityhandeln i Fagersta om de danska planerna går i lås?

– De cityhandlare jag pratat med är allihopa positiva, det här ska ju inte bli något externt köpcentrum ute på någon åker, utan det är ju mitt i staden kan man säga, en genomfart genom Fagersta kopplat till det centrum vi har. Därför tror vi att centrumhandeln gynnas, säger han.

Finns det någon risk att befintliga butiker flyttar till det nya köpcentrumet och att det blir tomma lokaler i centrum?

– Risken är inte särskilt överhängande, tänker sig något som liknar Erikslund i Västerås så skulle man ju vara där, men det här är ju naturligtvis betydligt mycket blygsammare proportioner. Tanken är ju att locka några av de större kedjorna vi i dag inte har, säger Stig Henriksson, vänsterpartistiskt kommunalråd i Fagersta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".