Lisa Ahlström vill ha klart vatten i kranarna i Köpings kommun. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
Köping

Klart dricksvatten dröjer i Köping

"Det är inte roligt att få hem missfärgat vatten"
1:36 min

Risken för missfärgat vatten i Köpings kommun kommer att finnas ytterligare ett par år. Det beror på att upphandlingen av filteranläggning har blivit fördröjd. Problemet är att halten av metallen mangan är för hög, och ibland ger upphov till missfärgat vatten.

– Det är främst mangan vi vill avskilja, men även uran. Det säger Lisa Ahlström, projektledare inom VA (vatten och avlopp) på tekniska kontoret i Köping.

Till exempel var det stora problem i Kolsva under sommaren  2012, där vattnet blev missfärgat. Det har aldrig varit några problem att dricka, men det ser inte trevligt ut med missfärgat vatten.

Enligt kommunens hemsida var det en brunn som rasade år 2010 som gav upphov till missfärgningen:

När dricksvattnet lämnar vattenverket innehåller det låga halter mangan i upplöst form. I ledningsnätet kan manganet bilda partiklar och på vissa ställen, där vattenhastigheten är låg, lagras partiklarna. När många hushåll tappar vatten samtidigt kan de virvla upp och följa med ut i vattenkranarna. För att få bort manganet är det bra att spola ordentligt tills vattnet klarnat.

Man hoppades att ett filter skulle kunna installeras i reningsverket redan under 2012. De förhoppningarna grusades när intressenter överklagade besluten.

– Det har varit väldigt svårt att handla upp den här nanofilteranläggningen. Vi har haft en rad processer och diskussioner om förfrågningsunderlag och så vidare, säger Lisa Ahlström.

En ny upphandling har startat, men nu är man försiktig med att sätta någon tidsplan.

På frågan om filtret kan vara installerat under år 2014 vill inte Lisa Ahlström ge något besked.

– Jag kan inte svara på det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".