Birgitte Eilegård, enhetschef för Stöd och service, Skultuna Kommundelstjänst, Lisa Pettersson, Kopparbruket Stöd och service, Skultuna Kommundelstjänst, Anette Eriksson, arbetsledare på Kopparbruket Stöd och service, Skultuna Kommundelstjänst, Annika Westbergs, informationschef Vafab Miljö, Erik Eklund och Anders Eriksson, Vafab Miljö. Foto: Natalie Caballero Löf/Sveriges Radio.
Västerås

EU-kampanj ska minska avfallet genom återanvändning

"Det är ju bara startskottet"
1:45 min

Den här veckan pågår kampanjen "Europa minskar avfallet". Ett EU-projket som går ut på att uppmärksamma hur mycket vi slänger i onödan och vad det kan få för konsekvenser. Vafab Miljö är en av aktörerna som deltar i kampanjen och informationschefen Annika Westberg ser ett tydligt fokus i år.

Tidigare har det fokuserats mycket på återvinning, men återanvändning är ett steg bättre enligt Annika Westberg.

– Att använda samma produkt längre är bättre för miljön i och med att du slipper ta ny energi och nya råvaror, säger hon.

Det är fjärde året som kampanjveckan arrangeras och under veckan anordnas aktiviteter på flera håll i Europa.

En av aktiviteterna som drar igång under kampanjveckan i Västmanland står dagligverksamheten inom Skultuna kommundelstjänst för.

Dagligverksamheten har inlett ett samarbete med Vafab miljö och har ställt dit en återvinningscontainer på återbruket i Skultuna. I containern kan privatpersoner lämna saker som de själva inte har användning för, men som fortfarande fungerar. 

– Vår verksamhet, Kopparbruket, kommer sedan att tömma containern på alla saker, fixa till dem och sälja dem i vår butik som öppnar på torsdag, säger Anette Eriksson, arbetsledare på Kopparbruket stöd och service, dagligverksamhet inom Skultuna kommundelstjänst.

Pengarna går sedan till Världsnaturfonden, WWF. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".