Oppilaita suomen tunnilla Virsbossa. Foto:Merja Laitinen Sisuradio Sveriges Radio
Minoritetsspråk

Olika krav för att få läsa sitt modersmål

"Lite jobbigt om man inte kan språket"
1:39 min

Elevers möjligheter att studera de nationella minoritetsspråken i skolan varierar stort beroende på var man bor. I Västmanland erbjuds undervisning till de flesta, men många kommuner ställer krav på förkunskaper. Hallstahammar är en av de kommunerna. Där har 20 elever som ville läsa finska fått avslag den här terminen.

Sisuradio och Sameradion har skickat en enkät om modersmålsundervisningen i de nationella minoritetsspråken till 81 svenska kommuner.

Hälften av de 72 kommuner som svarat på Sveriges Radios enkät, kräver att barn från de nationella minoriteterna ska ha grundläggande kunskaper i språket för att få undervisning.

I Virsboskolan i Surahammar får eleverna läsa finska trots att de inte kan så mycket än. Kommunen ser det som en del av försöken att hålla språket vid liv också i framtiden. 

Resultatet visar att kommunerna gör vitt skilda tolkningar av Skollagens bestämmelse enligt vilken man kan - men inte nödvändigt behöver - ställa krav på att elever har grundläggande kunskaper i sitt minoritetsspråk för att få studera det som modersmål. 

I Västmanland har fem kommuner svarat. I Surahammar, Västerås, Köping och Skinnskatteberg ställs inga krav på förkunskaper. 

I Hallstahammar, däremot, måste eleverna ha grundläggande kunskaper för att kunna läsa finska i skolan. Därför har 20 elever som ville läsa finska fått avslag denna termin. Likaså har tio elever som ville läsa romani nekats, i brist på kompetent lärare. 

För finskans del har Hallstahammars kommun ändå ordnat undervisning i finska för nybörjare utanför skolan i bibliotekets lokaler.

Det är femårige Max med pappa Markus glada för. 

– Max morföräldrar är finländare och när man är och hälsar på finska släktingar och sådär, så är det ju lite jobbigt om man inte kan språket, då sitter man bara tyst, säger Markus Hallström, som är med när sonen läser finska på måndagkvällar i bibliotekets lokaler i Hallstahammar.

Kaisa Vuonokari, Merja Laitinen
nyheterna.vstm@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".