LANDSTINGET VÄSTMANLAND

Västmanlands landstingsdirektör femma i löneligan

1:27 min

Västmanlands landstingsdirektör Monica Berglund tjänar 126 000 kr i månaden. Det är den femte högsta lönen bland direktörerna i Sveriges 21 landsting, visar en sammanställning som Dagens medicin har gjort av landstingsdirektörernas löner. Denise Norström (S), ordförande i landstingsstyrelsen, är ytterst ansvarig för lönesättningen.

– Rent formellt så är det jag som skriver på och det är jag som lönesätter, men vi gör alltid det så att vi kommer överens i majoritet och opposition, säger Denise Norström (S), ordförande i landstingsstyrelsen i Västmanland.

Det finns en direktörslönesättning i Sverige, menar Denise Norström:

– Det här är människor som ändå har det yttersta ansvaret för en verksamhet som ska fungera med 6 000 anställda och omsätta på drygt sex miljarder.

Landstingsdirektörer har utsatta arbeten, framhåller Denise Norström.

– De kan ju till exempel få gå på dagen, om det är så att man inte är nöjd, säger Denise Norström till P4 Västmanland.

Monica Berglund själv har avböjt att kommentera.

Monica Berglund har alltså med sina månadslön på 126 000 kr den femte högsta lönen bland landstingsdirektöreran i de 21 landstingen.

Mest tjänar landstingsdirektören i Stockholm, Tovio Heinsoo, som får 175 000 i månaden.

Sörmlands motsvarighet Helena Söderquist tjänar minst, "bara" 82 000 kr i månaden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista