1 av 3
70 män om året kommer till en början att behandlas med grön laser vid urologkliniken i Västerås. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
2 av 3
Botan Hawas leder forskningstudien om grön laser vid prostataförstoring. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
3 av 3
Utvecklingen går framåt när det gäller behandling av prostataförstoring och detta instrument är sedan länge historia. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
VÅRDEN

Sjukhuset i Västerås först med laser mot prostatabesvär

"Betydligt skonsammare"
1:48 min

Grön laser mot prostataförstoring är en ny behandlingsform som urologiska kliniken i Västerås är först med i hela Skandinavien. Metoden är mer skonsam för patienten och kan minska sjukvårdens kostnader på sikt. Metoden har fått män från andra delar av Sverige att söka sig till Västerås.

Det är Botan Hawas, chef för kliniken som forskar och leder studien.

Ungefär 70 patienter om året kommer inledningsvis att behandlas med grön laser, en behandling som alltså ska vara skonsammare för patienten.

Under operation är den betydligt skonsammare, de blöder nästan ingenting under operation och likaså efter operation. Det blöder minimalt eller ingenting, säger Botan Hawas.

– Omvårdnaden på vårdavdelningen, under operation och omvårdnaden som patienten ska ta hand om själv är betydligt skonsammare än med den konventionella metoden, nämligen hyvling av prostatan där man går in och hyvlar delar av prostatan, säger Botan Hawas.

Varje år drabbas 4 500 män av åldersrelaterad förstoring av prostatakörteln, där besvären kan bli att det blir svårt att kissa.

På urologiska kliniken vid sjukhuset i Västerås kommer Botan Hawas att fortsätta sin forskningsstudie och samtidigt behandla patienter med den nya lasermetoden.

Metoden har fått män från andra delar av landet att söka sig till Västerås för vård:

– Framförallt patienter som är Jehovas vittnen och som inte vill ta emot blod i samband med operation eller efter operation, säger Botan Hawas.

Urologkliniken i Västerås är ledande när det gäller att behandla och forska kring det nya sättet att behandla prostataförstoring hos män.

För Västmanlands landsting och urologiska kliniken är investeringskostnaden för den nya behandlingen 1 miljon kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".