Metallåtervinning vid Bäckegruvan stör boende i området. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.
Skinnskatteberg

Buller från metallåtervinning fråga för politiker i Skinnskatteberg

"Det här måste följas upp"
2:01 min

Miljö och byggnadsnämnden i Skinnskatteberg ska ta upp problemen kring IL Recyclings verksamhet vid Bäckegruvan i Riddarhyttan. Boende i området har länge klagat på buller från metallåtervinningen. Trots att politikerna krävt en åtgärdsplan mot buller så har företaget inte lämnat in någon.

Från politisk håll säger miljöpartisten Sheila Imamovic-Skog som är nämndens ordförande att det nu ska följas upp:

– Det här måste följas upp. Det vi har att beakta är också allmänhetens intresse, som föreläggandet är avsett att tillgodose, säger Sheila Imamovic-Skog.

Ja och med tanke på att man inte lämnat in en åtgärdsplan, så tickar vitet på och vitet är uppe i omkring 100 000 kronor nu vad jag förstår?

Det kan stämma och vi har sammanträde imorgon och jag ska ta upp det här då, säger Sheila Imamovic-Skog.

Det var så sent som i december 2011 som miljö och byggnadsnämnden i Skinnskatteberg krävde att IL Recycling måste åtgärda problemen med buller, och senast 29 februari i år ville kommunen ha in en åtgärdsplan från företaget, en plan som åtta månader senare ännu inte kommit in.

Det är inte bara buller som är problemet, även rök från området oroar de boende och företaget tar även emot mer metallskrot än vad man har tillstånd för.

Detta trots att företaget redan i december skriftligt informerat kommunen om att man hanterade mer metallskrot än vad man hade tillstånd till. Men det var inget som nämndens ordförande idag sa att hon kände till och Sheila Imamovic-Skog säger att även det ska tas upp på miljö och byggnadsnämndens möte.

– Det är ju ungefär åtta månader och nu tycker jag rent spontant att det är skäligt att vi borde ha fått åtgärdsplanen. Därför anser jag att det är viktigt att vi följer upp det här, jag tar upp det här imorgon och en ny mätning måste göras omgående, säger Sheila Imamovic-Skog.

Den mätning som ska göras är en ny bullermätning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".