1 av 3
Karin Åkerman region- och näringslivsutvecklare Länsstyrelsen. Foto: Ninni Udén.
2 av 3
Fredrik von Essen, Almega och Thomas Frisk, Västerås Science Park. Foto: Ninni Udén.
3 av 3
Konferens Framtidens arbetsmarknad inom IT i Västerås. Foto: Ninni Udén.
Västerås

IT-branschen vill locka fler tjejer

16 min

I dag sammanstrålade personer från bland annat näringsliv, utbildare och arbetsförmedling i Västerås för att diskutera nya jobb inom IT-branschen, och hur fler tjejer ska lockas dit. Inom det närmsta åren kommer det att finnas 30 000 nya jobb i IT-branschen.

Utgångspunkten för konferensen var intervjuer som Fredrik Von Essen från arbetsgivarorganisationen Almega gjort för att att kartlägga just behovet av arbetskraft inom IT-branschen i framtiden.

Det visade sig att efterfrågan är stor och att det kommer att finnas omkring 30 000 nya jobb i IT- branschen de närmaste tre åren.

Ett av målen med dagen var försöka lyfta fram de nya jobben och tjänsteområdena på ett sätt som attraherar fler tjejer.

– Det är inte att sitta i en källare och programera längre, det är att förstå kunden. Om du inte förstår kundens behov kan du inte heller leverera det kunden faktiskt behöver. Den sociala kompetensen är så otroligt viktig säger Thomas Frisk från Västerås Science park.

Konferensen arrangerades av Svenskt Näringsliv, Mälardalens Högskola, Jobba i Västerås, Arbetsförmedlingen, Västmanlands kommuner och landsting, Vuxenutbildning centrum i Västerås och länsstyrelsen. Samordnare  var länsstyrelsens region- och näringslivsutvecklare Karin Åkerman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista