Skolbarnen ska bli kunnigare. Foto: Janerik Henriksson / SCANPIX
Västerås

40 miljoner till stort skolprojekt

Mälardalens högskola satsar tillsammans med bland andra Västerås och Eskilstuna kommun 40 miljoner kronor på ett nytt skolprojekt. Pengarna ska gå till satsningen Mälardalens kompetenscentrum som ska leda skolutvecklingen i regionen.

Under onsdagen var det invigning för Mälardalens kompetenscentrum. En satsning som ska göra att framförallt elever i grundskolan ska få bättre kunskaper. Ett sammarbete mellan bland andra Västerås och Eskilstuna kommun samt Mälardalens högskola, där högskolans forskning och den personal som arbetar på traktens skolor tillsammans ska hitta vägar för att förbättra undervisningen.

Pia Lindberg som är ansvarig för kompetenscentrumet berättar hur det ska gå till.

- Högskolan och kommunerna i regionen vill ta ett gemensamt ansvar för att höja nivån och kunskapskvalitén i regionens skolor. Både forskning i och kring skolorna är viktig.

I dagsläget finns det bara kompetenscentrum i Västerås och Eskilstuna, men enligt Mälardalens högskola pågår förhandlingar med flera andra kommuner som också vill vara med i satsningen.

En av de som ska arbeta med att göra undervisningen bättre i skolorna är Andreas Ryve. Han är professor i mattematik och ska därmed försöka göra matte lättare att förstå och roligare.

- Satsningen ska utveckla mattematikundervinsingen. Därför jobbar vi med vad som sker i klassrummet. Men vi arbetar inte bara med lärarna utan också med politiker och rektorer.

David Nilsson Hamne
david.nilsson-hamne@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista