1 av 6
"Tegeluddens vänner" vill begränsa bygget vid piren. Foto: Max Pröckl/SR Västmanland
2 av 6
Karta över bygget. Foto: Västerås Stad
3 av 6
Stefan Quist och Bosse Willegard. Foto: Max Pröckl/SR Västmanland
4 av 6
Så här kommer piren se ut sedd från stranden. Foto: Archus Arkitekter
5 av 6
Bosse Willegard från "Tegeluddens vänner", i bakgrunden piren i fråga. Foto: Max Pröckl/SR Västmanland
6 av 6
Stefan Quist är VD för Brygghuset AB. Foto: Max Pröckl/SR Västmanland
VÄSTERÅS

Strid om husbygge på Tegeludden

"Tror faktiskt inte att de kan driva igenom det"
1:35 min

Boende vid Tegeludden i Västerås har gått samman i föreningen ”Tegeluddens vänner” för att protestera nu mot det planerade bygget av bostäder längs Tegeluddspiren. Man är orolig för att piren inte längre ska vara tillgänglig för allmänheten.

Bosse Willegard är talesperson för föreningen:

– Framförallt så får man ju en privatisering av ett område som är en stor rekreationsplats för om inte hela Västerås, så i alla fall de östra delarna. Det här är utgångspunkten för väldigt många som har aktiviteter här, säger Bosse Willegard.

Planerna på att bygga hus vid Tegeluddspiren har funnits i olika former i många år. De som ska bygga husen är Brygghus AB.

Vd är Stefan Quist, och han håller inte med om att bygget kommer göra området mindre tillgängligt för allmänheten, bland annat eftersom man bygger en park längst ut på piren:

– Vi vill inte att det ska vara ett privatiserat område. Finns det något bättre sätt att visa det än att bygga en park som är öppen för allmänheten?

Bosse Willegard från Tegeluddens vänner håller inte med:

– Vi tror att det kommer känna som att man tränger sig på, det är ju som att gå på en liten villagata och säga: här ska vi också ligga och sola och gå ned och åka skidor och det funkar ju inte så, säger Bosse Willegard.

Tidigast kan bygget påbörjas under 2013, men det är förutsatt att ingen överklagar; då kan det ta flera år.

Föreningen Tegeluddens vänner är stridbar.

– Jag tror faktiskt inte att de kan driva igenom det på det här sättet, för det blir en sån massiv opinion och det finns så många konstigheter med det här. Vi tänker gå långt med det här, säger Bosse Willegard.

Men Stefan Quist tror på projektet:

– Jag tror det kommer bli en nationell klenod det här. Det här kommer folk tycka är oerhört häftigt när man ser det färdigt alltså, det är så det kommer vara.

– Man kommer vara stolt uppe på Tegeluddsvägen och Tegelbruksvägen och säga ”vi bor i närheten av Tegeludden, det är jättefint och vi är faktiskt med i Tegeluddens vänner”  - fast på ett helt annat sätt än vad man gör nu, säger Stefan Quist, vd för Brygghus AB.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".