1 av 5
Efter årsskiftet kommer det inte finnas någon läkare i Virsbo. Foto: Max Pröckl/P4 Västmanland
2 av 5
Barbro Malm med tax och barnbarn. Foto: Max Pröckl/P4 Västmanland
3 av 5
Även Virsbos högstadium hotas av nedläggning. Något som John Öberg inte är nöjd med. Foto: Max Pröckl/P4 Västmanland
4 av 5
Efter årsskiftet ska det bara finnas en distrikts-sköterska på plats i Virsbo. Foto: Max Pröckl/P4 Västmanland
5 av 5
Anders Ahlgren är chef på Vårdvalsenheten i Västmanland. Foto: Max Pröckl/P4 Västmanland
Surahammar

Virsbo kommer sakna sin läkare

"Ett hårt slag för byn"
1:31 min

Det kommer inte finnas någon läkare i Virsbo efter årsskiftet. Orsaken är dålig ekonomi, istället ska Virsboborna få vända sig till Surahammar eller Fagersta vid läkarbesök. John Öberg, boende i Virsbo sedan 25 år, är kritisk.

– Det är ett hårt slag för byn det är det, för alla pensionärer och gamla och även unga måste bära iväg någon annanstans och det är trist, säger John Öberg.

De senaste tre åren så har Virsbo haft en egen läkare, men efter årsskiftet så blir det inget mer med det. Istället hänvisas Virsboborna till Fagersta och Surahammar för sina läkarbesök, kvar i Virsbo blir distriktssköterskan. Anders Ahlgren är chef på vårdvalsenheten i Västmanlands landsting.

– Det är sårbart att bedriva en enmansläkarstation. Det är få ställen där det är långvarigt hållbart och det är också en arbetsmiljö som inte så många vill jobba i så det kan vara svårt att rekrytera. Så att jag tror att den långsiktigt hållbara lösningen är att man knyter sig till en större vårdcentral, säger Anders Ahlgren.

– Jag har ju varit listad i Fagersta förut och det är ju så att man måste ju bära iväg längre nu, om de tänker på miljön så är det ju bättre om det är här, säger John Öberg.

Det är inte bara John Öberg som är missnöjd över att läkaren inte kommer finnas kvar i Virsbo.  Barbro Malm flyttade till Virsbo på sjuttiotalet från Finland.

– För vissa som har bil så fungerar det bra men för den som inte har bil eller inte kan köra bil är det ju helt katastrofalt, och i synnerhet för de som är multisjuka. De har ju ingen möjlighet att komma någonstans.

– De har så höga löner, de där som sitter, de administrativa så de skulle behöva sortera bort hälften, då skulle vi kunna ha vårdcentralen här utan att det skulle kunna kosta några extra pengar, säger Barbro Malm.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".