Kommunalrådet Magnus Edström (MP)
Västerås

MP vill utreda trängselskatt på Erikslund

"Detta är bara på idéstadiet"
1:26 min

Miljöpartiet i Västerås för fram tanken på att införa trängselskatt för bilister när man ska åka in i handelsområdet Erikslund i Västerås, alltså liknande den trängselskatt som finns i Stockholm. Orsaken är problem med köer på området.

– Vi har ju ingen trängsel i city och det förs en diskussion om att cityhandeln har det svårt och att det är svårt att konkurrera med gratisparkeringar på Erikslund. så om man kunde få över en del av de som handlar där till city och ut i stadsdelarna, så tror jag att det vore väldigt bra, säger Magnus Edström.

Men blir det inte att man flyttar runt problemet, att det blir trängselskatt på Erikslund och att alla handlare då vips vill vara på Stenby eller Hälla. Att man gömmer sig utanför det här området som har trängselskatt.

– Jag tror att man på Hälla, i city och på Stenby skulle bli glada av att få fler kunder. Man har sett Erikslund som ett hot. Det är väl så att viss handel är lämplig att ha på Erikslund medan dagligvaror lämpar sig väl att ha lite utspritt där folk faktiskt finns. Vi är öppna för att ha det varsomhelst i Västerås, vi tänker mer att det borde vara där det finns trängsel och Erikslund är ett sådant exempel, säger Magnus Edström.

– Vi har försökt att få med oss lite andra partier på den här idén, inte minst hos centerpartiet som är de som kläckte idén på riksplanet, men här lokalt har ju centerpartiet hittills varit helt kallsinniga till idén. Vi för diskussioner för att få med oss fler partier och misslyckas vi med det så får vi väl se hur vi går vidare. Men ännu så länge är detta bara på idéstadiet, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".