1 av 3
Livmodershalscancer har hög dödlighet. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
2 av 3
En tredjedel av kvinnorna uteblir från cellprovskontroller de bli kallade till.Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
3 av 3
Åsa Jansson, mödrahälsovårdsöverläkare i Västmanland. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.

Kvinnor uteblir från cellprovskontroller

"Det är allvarligt"
2:05 min

Många kvinnor i Västmanland går inte på cellprovskontroller trots att de blir kallade. Det oroar Åsa Jansson som är överläkare vid mödrahälsovården i Västmanland.

– Det är allvarligt eftersom det går ut på att hitta förstadier till livmodershalscancer, alltså cellförändringar som man på ett ganska enkelt sätt kan behandla genom att ta bort den yttersta delen av livmodertappen, säger överläkare Åsa Jansson.

– Går man vart tredje år och lämnar cellprov så minskar man risken att insjukna i livmodershalscancer med 90 procent, så det är olyckligt att man inte kommer.

Undersökningen utförs av en barnmorska. Cellprovet som tas från livmodertappen visar om kvinnan har, eller riskerar att få, livmoderhalscancer. 

Alla kvinnor i Västmanland i åldrarna 23 till 60 år kallas regelbundet till kontrollen. Det handlar om cirka 30 000 kvinnor per år, men bara en tredjedel av de som kallas kommer. 

En del kvinnor gör undersökningen vid andra tillfällen, till exempel i samband med gynekologbesök, men många kvinnor kollas alltså inte alls. 

– Det kan ha att göra med att förstadier till livmoderhalscancer, som vi försöker hitta med den här undersökningen, inte ger några symptom. Så man kanske inte uppfattar sig som någon riskgrupp eller känner nån oro för att vara sjuk, säger Åsa Jansson. 

– Man kanske tycker det är svårt att ta sig tid att gå och lämna prov. Kostnaden kanske har betydelse, säger hon. 

En cellprovskontroll kostar 200 kronor, men för kvinnor som är 23 till 25 år är undersökningen kostnadsfri.

Varje år får 12-18 kvinnor i Västmanland livmoderhalscancer och cirka en tredjedel dör. Hos betydligt fler upptäcks cellförändringar, förra året upptäcktes det hos åtta procent av de kvinnor som kollades.

Mödrahälsovårdsöverläkare Åsa Jansson tycker att man inte ska tveka, utan gå på undersökningen. 

– Man vet ju att i den gruppen där man har diagnosticerat  livmoderhalscancer så har den stora majoriteten inte gått och lämnat cellprov. Det är viktigt att man går så att man hittar de här förstadierna, så man inte insjuknar i livmoderhalscancer som har ganska påtaglig dödlighet. 

– Det är inget smärtsamt prov och det går ganska snabbt och enkelt att ta, så det är inget man behöver vara rädd för, säger Åsa Jansson, överläkare vid mödrahälsovården i Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".