1 av 2
Konflikten mellan arbetsgivare och fack har till sist nått vägs ände. Foto: Max Pröckl/P4 Västmanland
2 av 2
Michael Johansson till vänster och David Tingström till höger. Foto: Max Pröckl/P4 Västmanland & ICA.
Västerås

Striden på Ica:s lager avgjord

1:32 min

Den fackliga konflikten på Ica:s lager i Västerås har nu nått vägs ände. Och det är facket som dragit det kortaste strået, bara 30 av 330 anställda får skadestånd.

– Nu ska man inte svära i radio, men det känns för jävligt, rent ut sagt. Tyvärr var det ganska väntat men det är fortfarande lika tragiskt, säger David Tingström som är klubbordförande:

Bakgrunden till konflikten mellan Ica och Handelsanställdas fackförbund är en schemaläggning av arbetarna på lagret under röda dagar. Facket ansåg att företaget inte hade rätt att schemalägga arbetstid på röda dagar och drev ärendet till Arbetsdomstolen som nu har dömt till Ica:s fördel.

– För arbetsgivaren så gäller det att blå-hålla deras rätt att leda och fördela arbetet, och här har de nog känt att vi är inne och tallar på den makten som de har. Och går saker så långt så att det går till principbeslut så till slut så blå-håller man bara för att man måste, inte kanske för att det är rätt eller fel, säger David Tingström.

Av de ca 330 personer som facket begärt skadestånd för så är det bara det 30 tal som haft kontinuerligt skiftarbete som får skadestånd. Michael Johansson är chef för Icas alla lager:

– Jag tycker egentligen inte man ska se det som att det är någon som vinner eller förlorar. Utan vi har fått klarlagt hur man ska tolka partihandelsavtalet. Det är alltid svårt att tolka en kollektivavtalstext eftersom man har olika utgångspunkter när man läser texten och nu har då arbetsdomstolen hjälpt oss att tolka den. Så vill jag se det, säger Michael Johansson.

Och David Tingström säger att domen inte påverkar Ica Västerås lager, eftersom att avtalen ändrats sen dess. Men att den kan få principiellt värde.

– Oss påverkar den inte alls nu. Sen vad det får för påverkan i framtiden det får tiden utvisa, den kanske får större genomslag på andra arbetsplatser, säger David Tingström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista