Peter Jonsson, stabschef för den särskilda insatsen mot bostadsinbrott i länet. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.
Bostadsinbrott

Polisinsats i Västmanland mot bostadsinbrott

"Vi kommer att finnas ute i uniform"
1:35 min

Polisen i Västmanland gör en satsning mot bostadsinbrott. Den senaste tidens villainbrott i länet gör att polisen vill synas mer. I helgen ska polisen bland annat patrullera i Västerås och Hallstahammar.

Var och i vilka områden man tänker patrullera det vill Peter Jonsson stabschef för insatsen inte närmare gå in på:

– Vi kommer att finnas ute i bostadsområdena, både i uniform och till det civila, säger Peter Jonsson.

Syftet med insatsen är att skapa trygghet och att förhindra bostadsinbrott. En del av inbrotten den senaste tiden i länet kopplar polisen till kriminella som sedan tidigare är kända. Men det finns också kopplingar till kringresande kriminella:

– Ja vi tror ju och har tecken som tyder på att åtminstone en del av de här är utförda av kringresande kriminella, de kommer hit enkom för att göra de här inbrotten. Sedan lämnar de landet snabbt med godset, säger Peter Jonsson.

I dag så lämnades också en begäran om häktning in för de fyra män i åldrarna 20 till 25 år med utländsk bakgrund, misstänkta för minst en grov stöld i Barkarö och även misstänkta för att ha förberett en grov stöld i Västerås. Händelser som enligt polisen ska ha skett mellan 16 till 19 november.

Männen greps strax utanför Barkarö och anhölls i tisdags och Peter Jonsson säger att det finns tillräckligt med bevis utan att gå in på några detaljer:

– Vi tycker att vi har ganska gott på fötterna utifrån utredningsläget och att vi kan knyta de till den här typen av verksamhet, säger Peter Jonsson stabschef för polisens insats mot bostadsinbrott och även biträdande chef för ledningssektionen i Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".