Jenny. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
1 av 2
Jenny drabbades av livmoderhalscancer förra året. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
Cecilia Ranhem, specialistläkare Kvinnokliniken Västerås. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
2 av 2
Cecilia Ranhem, specialistläkare på Kvinnokliniken Västerås. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
VÅRDEN

Jenny fick cancer - rekommenderar alla att gå på cellprovskontroll

1:57 min

Fler liv kan räddas om alla kvinnor går på de cellprovskontroller de blir kallade till. Då kan cellförändringar upptäckas innan de eventuellt leder till livmoderhalscancer, menar läkare på kvinnokliniken i Västerås. 37-åriga Jenny som själv fått sjukdomen rekommenderar alla att gå på kollerna.

Många kvinnor i Västmanland går inte på de här undersökningarna. 

37-åriga Jenny i Kungsör fick förra året beskedet att hon drabbats av livmoderhalscancer. 

– Det var svårt att ta in. Det var ganska omtumlande och väldigt ovisst, en ganska jobbig period. Jag sjukskrev mig efter ett tag när jag kände att jag inte orkade mer, säger Jenny. 

Varje år får runt 430 kvinnor i Sverige livmoderhalscancer och cirka en tredjedel dör. Hos betydligt fler kvinnor, cirka 30 000, upptäcks cellförändringar som kan utvecklas till cancer. 

Enligt Cecilia Ranhem, specialistläkare på Kvinnokliniken i Västerås, skulle fler överleva om alla gick på kontroller. 

– Om man hittar livmoderhalscancern i tidigt stadium så ser ju prognosen bra ut. De fall man hittar vid cellprovstagning har en bättre prognos än de som söker när de har symptom, säger Cecilia Ranhem. 

Det är viktigt att gå regelbundet, menar hon. 

– Det är bra att gå på kontroll vart tredje år eftersom det är så långsam utveckling av cellförändringarna. Det finns tydliga förstadier innan man får livmoderhalscancer, säger Cecilia Ranhem på Kvinnokliniken. 

En cellförändring kan ganska lätt tas bort, men vid livmoderhalscancer opererar man ofta bort livmoder och livmoderhals, man kan också strålbehandlas. Sedan väntar regelbundna återbesök på kvinnokliniken i fem år. 

Av de som drabbas är många unga, precis som Jenny, och hon uppmanar alla kvinnor att gå på cellprovskontroller. 

– De ska gå dit. Det finns inget annat. Det är jätteviktigt att ta de här kollerna. För det blir jättejobbigt för en själv, familj och nära anhöriga när sådant här händer, säger Jenny. 

Först om några år blir Jenny helt friskförklarad, men hon mår bra idag och ser ljust på framtiden.

– Jag intalar mig själv att jag är frisk nu. Det finns inget annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista