Varsel har bland annat drabbat Volvo Powertrain i Köping / Foto: Michael Gawell SR
Arbetsmarknaden

IF Metall vill inte ha några krisavtal

"Satsa på utbildning"
1:06 min

Ekot har under morgonen rapporterat om att över 50 000 personer i Sverige varslats om uppsägning i år. 1 147 av de är varsel i Västmanland. Men IF Metall vill inte se några krisavtal som under lågkonjunkturen 2008 och 2009 när varslen duggade tätt.

Då gick fackförbundet IF Metall med på att införa krisavtal med kortare arbetstid och löneavdrag. Men den här gången säger IF Metall nej.

Krisen är inte tillräckligt djup, menar de.

– Vi ser inte att det är en sådan kris som de säger, i allafall inte just nu i vårt område, Köping, Arboga, Kungsör och Hallstahammar. Vi har ungefär 200 som varslats om uppsägning i år, att jämföra med 1 800 under åren 2008 och 2009, säger Tommy Eriksson, ombudsman på IF metall i Köping.

Han vill inte se några nya krisavtal, i stället bör man passa på att kompetenshöja medlemmarna.

– Ja, att metallmedlemmarna får utbildning så att de blir rustade när det vänder. Om man sedan ändå i slutänden blir uppsagd så har man bland annat fått en lägre a-kassa.

Ni gick ju med på krisavtal 2008, 2009 på många håll. Vilka erfarenheter har ni efter det, räddade det några jobb?

– Ja, i Sverige tror jag att 10 000 arbeten räddades, men det var ju stora uppoffringar för våra medlemmar också, att gå ned i lön och då är det ju svårare att få ihop vardagen, om man inte har till räkningarna, säger Lars Eriksson på IF Metall i Köping.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".