1 av 3
Arbetsmiljöverket vill att landstinget ska betala 750 000 kronor i vite eftersom man inte åtgärdat problemen på kirurgavdelningen på Västmanlands läns sjukhus. Foto: Max Pröckl/P4 Västmanland
2 av 3
Leif Bergkvist är chef för kirurgkliniken på Västmanlands läns sjukhus. Foto: Max Pröckl/P4 Västmanland
3 av 3
Personalen på kirurgkliniken tycker att arbetsbelastningen är för hög. Max Pröckl/P4 Västmanland
Landstinget

Vite på 750 000 kronor för landstinget

"Har tjatat i två år"
1:51 min

Arbetsmiljöverket vill nu att Landstinget Västmanland ska betala ett vite på 750 000 kronor. Orsaken är att man inte kommit tillrätta med problemen i arbetsmiljön på kirurgkliniken på Västmanlands läns sjukhus.

– Det känns tråkigt förstås. Både för att det är naturligtvis ett tecken på att vi har en hög belastning på vår klinik. Men också lite tråkigt för att vi själva tycker att vi vidtagit en del åtgärder, säger Leif Bergkvist, chef för kirurgkliniken.

Trots att de första rapporterna om problem i arbetsmiljön på kirurgkliniken på västmanlands läns sjukhus kom för två år sen så består problemen. Men Leif Bergkvist som är chef på klirurgkliniken säger att de förbättringar man gjort tar tid för att börja verka och han anser att arbetsmiljöverket skulle agerat annorlunda:

– Jag kan tycka att man kanske skulle kunnat peka på några goda exempel där man lyckats uppnå det som man önskar från deras sida, säger Leif Bergkvist.

Och bland personalen på kirurgavdelningen är det blandade känslor inför att landstinget har tilldömts ett vite. Klart är i alla fall att många upplever att arbetsbelastningen är hög och att situationen inte förbättrats de senaste två åren. Vi talade med en ur personalen som vill vara anonym:

– Genom att det är människor vi arbetar med så tror jag att alla försöker kämpa och jobba på men till sist så går det ju inte längre.

Lena Boman som är arbetsmiljöinspektör på arbetsmiljöverket säger att hon sett problem på kirurgkliniken under många år, och att vissa små förbättringar gjorts. Men att arbetsbelastningen fortfarande är alldeles för hög:

– Jag har hållit på i två års och i princip tjatat om detta och när det inte händer någonting och ingen lyssnar så är det arbetsmiljöverkets roll att använda de verktyg vi fått, säger Lena Boman.

Förvaltningsrätten ska nu besluta om vitet ska utdelas och Leif Bergkvist välkomnar en juridisk prövning av ärendet.

– Sen kan ju vi överklaga beslutet och det kommer vi sannolikt att göra för att få en överprövning om det är ett rättvist beslut eller inte, säger Leif Bergkvist som är chef på kirurgkliniken på Västmanlands läns sjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".