Ingrid Carlberg vann Augustpriset för Årets svenska fackbok 2012 med "Det står ett rum här och väntar på dig..." vid Augustgalan. Foto: Erik Mårtensson/Scanpix
KULTUR

Augustpriset till ex-västmanlänning

5:21 min

Ingrid Carlberg, född och uppvuxen i Surahammar, fick igår det prestigefyllda Augustpriset för Årets svenska fackbok 2012. Hon får utmärkelsen för sin bok "Det står ett rum här och väntar på dig…" som handlar om Raoul Wallenberg.

Augustpriset är bokbranschens eget pris och har delats ut sedan år 1989.

Igår samlades nästan 800 personer i Stockholms konserthus för prisutdelningen.

Till årets bästa fackbok utsågs alltså Ingrid Carlbergs biografi "Det står ett rum här och väntar på dig", som handlar om diplomaten Raoul Wallenberg.

Juryns motivering:

Ingrid Carlbergs biografi över en av Sveriges mest omskrivna personer under efterkrigstiden är medryckande. Alla vet att Raoul Wallenberg aldrig återkom till hemlandet. Ändå är Carlbergs bok inte bara faktarik utan spännande, en riktig bladvändare. Med känsla berättar hon också om familjens vägran att ge upp hoppet trots den passiva hållning gentemot Sovjetunionen som präglade det officiella Sverige.

Juryn för Årets svenska fackbok har bestått av ordförande Thomas Willtorp, Lena Smedsaas, Jenny Beckman, Hélène Benno och Karin Sidén.

Till fackklassen hade 129 böcker skickats in från 48 förlag.

Årets skönlitterära pris gick till Göran Rosenberg och boken "Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz".

Boken är en personlig historia om författarens far som överlevde förintelsen.

Priset för årets bästa svenska barn- och ungdomsbok gick till Nina Ulmaja som skrivit boken "A B C å alt om D" - en överraskande beskrivning om alfabetet.

Vinnarna får vardera 100 000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista