1 av 2
Kyrkogårdschef Bengt Danielsson framför gravlyktor som någon flyttat från deras rätta plats. Foto: Liselotte Karlsson / Sveriges Radio.
2 av 2
Hittar inte hem. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.

Gravskändning på Östra kyrkogården i Västerås

"En tagg i hjärtat"
3:52 min

Gravkors, kransar, växter och gravlyktor har vid flera tillfällen flyttats och satts på nya platser på Östra kyrkogården i Västerås. Vem som flyttat sakerna är okänt. Det är sorgligt, säger kyrkogårdschef Bengt Danielsson, som nu vädjar om hjälp hos allmänheten.

Korsen och gravutsmyckningarna har flyttats om nattetid. Kyrkogårdschefen Bengt Danielsson berättar att man först trodde att det rörde sig om ett pojkstreck när de första omflyttningarna upptäcktes i samband med Alla helgons dag i slutet av oktober. Men händelserna fortsatte och man började misstänka något annat än ett pojkstreck.

I och med att det har hållit på under nästan en månad så har vi tänkt om. Tisdag förra veckan gjorde vi första polisanmälan och vi trodde att det skulle avta, men vi har sett lite tendenser under förra veckan så vi gjorde en ny polisanmälan i går måndag.

– Mellan söndag natt och måndag förra veckan har det verkligen varit mycket. Då har de plockat gravlyktor, lampor, växtmaterial och flyttat från grav till grav och satt längs gångar, berättar Bengt Danielsson. 

Händelserna är polisanmälda, men kyrkogårdsförvaltningen har också satt upp anslag på Östra kyrkogården där man vädjar om hjälp för att de flyttade sakerna ska hitta hem igen. Det handlar om ett femtiotal gravlyktor och annan utsmyckning som kyrkogårdens personal just nu inte kan placera vid rätt grav.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".