Så ska det se ut! Både på bild och i verkligheten! Liten som stor! Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.
Förskola

Satsning på jämställd förskola i Norberg

1:36 min

I ett år har Norberg jobbat med att förbättra jämställdheten på kommunens förskolor. Det har skett med hjälp av bidrag från länsstyrelsen. När projektpengarna är slut ska jämställdhet vara en del i det pedagogiska tänket.

Norberg och Hallstahammar fick för ett år sedan sammanlagt över 440 000 kronor till projekt med jämställdhet och entreprenörskap i förskolan.

– All vår personal, alla som jobbar inom förskolan, har deltagit i jämställdhetsseminarier där vi på ett roligt, intressant och litet pirrigt sätt sett över våra föreställningar om manligt och kvinnligt, säger Ann Redlund, förskolechef i Norberg.

Nu pågår kartläggning av pedagogiska jobbet ute på förskolorna, bland annat filmar personalen sig själva för att granska sig själva med jämställda ögon.

Ann Redlund berättar om ett praktiskt exempel där en förskolepersonal blev uppmärksammad på att hon, när hon hade flera barn omkring sig, hade vände sig till några barn men inte till några andra. 

– Det hade inte hon alls haft någon uppfattning om att hon gjort, inte förrän hon såg sig själv på filmen. Det blev en intressant diskussion inom det arbetslaget tillsammans med specialpedagogen. Hur ska vi se till att  vi inte hamnar i de här situationerna? Hur kan barnen ha uppfattat det här, och barnet? 

Även om projektpengarna så småningom tar slut, så ska jämställdhetstänket finnas kvar. 

– Det ska ingå i vårt arbete. Varför vi ansökte, och hade lyckan att få de extra pengar, var för att det visade sig när Skolinspektionen var här, att vi inte jobbade tillräckligt med det här området. Vi hoppas att vi kommit på banan nu säger, Ann Redlund, förskolechef i Norberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista