1 av 2
Ylva Li-Lindahl, samordningsbarnmorska i Västmanland. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
2 av 2
Åsa Jansson, mödravårdsöverläkare i Västmanland. Foto: Eva Kleppe/Sveriges Radio.
Sjukvård

Samordning med mammografi kan få fler att ta cellprov

"Kanske kunde fånga in fler kvinnor"
1:50 min

Mödrahälsovården och kvinnokliniken i Västmanland försöker få fler kvinnor att gå på cellprovskontroller. Samordning av mammografi och cellprov skulle kunna vara ett sätt att få fler att ta cellprov, tror samordningsbarnmorska Ylva-Li Lindhal.

Cellprovet görs för att upptäcka livmoderhalscancer eller cellförändringar som kan leda till cancer, men som vi berättat tidigare är det många kvinnor som inte kommer när de blir kallade. 

– Vi skulle kunna behöva ha litet bättre kampanjer, ungefär som Rosa bandet för bröstcancer. Vi skulle kunna förbättra våra kallelser, att man förklarar varför man ska ta cellprov, att man ska komma fast man inte har några symptom, säger  Åsa Jansson, överläkare på mödrahälsovården i Västmanland. 

För att försöka få fler kvinnor att ta cellprov har man här i länet gjort undersökningen kostnadsfri för de yngsta kvinnorna som kallas, som är 23 till 25 år. För övriga kvinnor kostar det 200 kronor. 

Nu under hösten har landstinget också infört ett nytt bokningssystem där man själv via sin dator kan omboka sin tid för cellprovskontroll. 

– Vi hoppas att det ska bli lättare att omboka och få en ny tid som passar bättre. Det kanske kan göra att fler kvinnor lämnar cellprov, säger Åsa Jansson. 

Till cellprovskontrollen kommer 33 procent av de som får kallelser. En del kvinnor kanske redan har tagit cellprovet i andra sammanhang, till exempel vid gynekologbesök, och uteblir därför när de kallas. Men det är ändå många kvinnor som inte kollas alls.

När det gäller bröstcancer är uppmärksamheten större, med bland annat Rosa Bandet-kampanjer varje år. Till mammografiundersökningen, som alla kvinnor också kallas till regelbundet, är det betydligt fler som kommer, 83 procent.

En idé kunde därför också vara att samordna undersökningarna, säger Ylva-Li Lindhal som är samordningsbarnmorska i länet. 

– Det vore väldigt bra om man kunde göra mammografi samtidigt som man gör cellprov. Att man kanske kunde fånga in fler kvinnor, när man ändå är på mammografin. 

Ylva Li-Lindahl tycker att det är synd att livmodershalscancer har hamnat litet i skymundan jämfört med bröstcancer. 

– Det är jättebra att det finns Rosa Bandet-kampanjen angående bröstcancer. Men det här känns också lika viktigt. Det är också en sjukdom som drabbar kvinnor, och ganska unga kvinnor. Det är litet synd att det inte får samma uppmärksamhet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".