västerås

Skadestånd för hög arbetsbelastning

1:25 min

Belastningen på sjuksköterskorna på Västmanlands sjukhus Västerås är för hög. De har jobbat för mycket övertid och nu tvingas Landstinget betala skadestånd till facket Vårdförbundet.

Lena Rousk på Vårdförbundet är mycket kritisk till Landstingets sätt att hantera personalen.

– Minibemanningen på Landstinget innebär att man inte har någon flexibilitet vid sjukdom, exempelvis.

Lena Rousk menar vidare att det här problemet är något som Landstinget har bäddat för själva, när de inte tar personalfrågorna på allvar. Det finns exempel på en sjuksköterska som har arbetat 122 timmar övertid på en månad, när max ligger på 50 timmar.

Vad är största faran för de anställda?

– Man kommer trött till sitt arbete och man får inte den dygnsvila behöver.

Lena Rousk säger också att risken ökar att man hamnar i sjukskrivning.

Eva Dannert är personalchef på Västmanlands Sjukhus, hon håller med om att de har haft problem, men att det ska bli bättre.

– Vi har haft svårigheter när det gäller akutkliniken i Västerås, men det är roligt att konstatera att det från oktober till januari är 10 sköterskor på ingång. Läget har förbättrats avsevärt sedan i somras.

Fyller det alla vakanser?

– Ja, det ska fylla större delen av vakanserna, sedan är det ju alltid så att folk blir gravida, ska vara studielediga osv. Det är ju svårt att exakt säga vad som kommer att hända i januari, men vi ser ett trendbrott när det gäller att rekrytera både till akutkliniken och till kirurgkliniken där vi också haft många vakanser, säger Eva Dannert.

– Vi arbetar väldigt målmedvetet med att försöka vidta åtgärder för att folk ska stanna kvar.

Lönerna?

– Vi har ganska god lönespridning på våra sjuksköterskor, på vissa kategorier ligger vi lite lägre än andra landsting, men i andra kategorier ligger vi högst i Sverige. Vi har inte känt att det har varit lönen som varit diskussionen när det gäller att rekrytera.

– När det gäller övertiderna så har ingen av de timmar som tagits upp varit beordrad övertid, det är personer som själva skrivit upp sig på vakanta pass. Och givetvis är det olyckligt att man inte har koll på den här personen som kommit upp i så högt antal timmar, säger Eva Dannert, personalchef på Västmanlands Sjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista