1 av 2
Maria Wallin med ettårige sonen Harry Tornberg. Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.
2 av 2
Eva Swartström, Veterankraft i Västmanland. Foto: Monica Elfström/sveriges Radio.
Västmanland

Vanligare med rutavdrag för barnpassning

"Kanonbra hjälp i vår vardag"
1:29 min

Det blir allt vanligare att privatpersoner köper hushållstjänster och gör rutavdrag. Det gäller både i Sverige i stort och i Västmanland. Städning och trädgårdsarbete är vanliga tjänster, men något som efterfrågas allt mer är barnpassning.

Maria Wallin i Västerås köper barnpassning i hemmet  till sonen Harry två dagar i veckan. 

– Det är kanonbra hjälp i vår vardag, just eftersom vi har en liten som inte har börjat dagis ännu.  Vår vardag ser ut som så att vi behöver litet extra hjälp, säger Maria Wallin. 

I drygt fem år har det varit möjligt att köpa hushållstjänster, och göra skatteavdrag för halva arbetskostnaden.

Och allt fler utnyttjar avdraget. Första halvåret 2012 betalade Skatteverket ut över en miljard kronor i skattereduktion för rutarbete, i Västmanland nästan 22 miljoner kronor.

Många av dem som gör rutavdrag är pensionärer men barnfamiljerna kommer starkt, säger Eva Swartström som driver tjänsteföretaget Veterankraft i Västmanland. 

– Det är främst barnpassningen som börjar växa mycket. Vi har hjälpt till med städningen länge, men barnpassningen. Vi hämtar barn på fritids, fritids har många barn, det kan bli jobbigt för barn att att vara där länge, säger Eva Swartström. 

– Föräldrarna jobbar kanske hela dagen. Vi följer med barnen hem, fixar litet mat och föräldrarna kanske då har någon dag i veckan där de kan komma hem när de är klara, inte behöver stressa. Det växer mycket.

I Veterankraft jobbar pensionärer. En del av de kunder som köper barnpassning, kräver erfarenhet av jobb med barn men inte alla, säger Eva Swartström. 

– Det vanligaste på barnpassning är att man söker en trygg farmor/farfargestalt, säger Eva Swartström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".