RAMNÄS

Nu ska arseniken bort från Televerkets tomt i Ramnäs

1:43 min

Nu saneras höga halter av giftet arsenik från Televerkets gamla tomt i Ramnäs, där det statliga verket impregnerade telefonstolpar under 1950- och 60-talen. 15 000 kubikmeter jord ska schaktas upp och sorteras.

På uppdrag av Sveriges Geologiska Undersökning, SGU, utför nu företaget Svevia sanering av området, som ligger som ett litet "ingenmansland" mellan järnvägen och vägen.

Svevia har fått 10,4 miljoner kronor av staten, via SGU, för att arseniksanera Televerkets gamla tomt i Ramnäs.

Det grövsta materialet ska kunna återanvändas som fyllnadsmaterial. Det finare materialet, där föroreningarna finns koncentrerade, körs bort för att göras rent i Svevias jordtvätt.

De som tar bort de arsenikförorenade jordmassorna är väl skyddade, enligt Agneta Milton på Svevia:

– Vi har ju heltäckande kläder och vi använder partikelfilter som andningsskydd också.

Vad finns det för risker med saneringen för de som bor i närheten?

– Det finns ju ganska många boende runt omkring, det finns hus i närheten, men de är väl informerade och vet vad som gäller.

– Området är också instängslat, så det är ingen risk för närboende alls, säger Agneta Milton till P4 Västmanland.

SGU har även undersökt om det finns arsenik i grundvattnet, vilket det inte ska göra, men man har grävt ner grundvattenrör för att se om grundvattnet påverkas av saneringen, säger Kristina Sjödin på SGU.

SGU kommer under de närmsta två åren även att följa utvecklingen i området, säger Kristina Sjödin.

Arseniken är bunden till jordpartiklarna och därför är det bra att utföra saneringen under en tid på året då det inte dammar, enligt Agneta Milton.

Jobbet ska vara klart i slutet av februari.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista