Nyfödd baby, fotad med tillstånd. Arkivbild: Göran Åhgren, SVT
Landstinget

Landstinget Västmanland anmäls för tv-inspelningar

Tv-inspelning på landstinget Västmanland anmäls till JO
1:33 min

Västmanlans landsting anmäls till Justitieombudsmannen, JO, för att man låter tv-bolag filma på sjukhuset. Det är inspelningen av tv-serien "En unge i minuten" som anmäls.

Enligt anmälaren Centrum för rättvisa medverkar landstingen till att bryta mot sjukvårdens sekretessbestämmelser, och till att kränka patienters rättigheter, när uppgifter om deras hälsa sedan lämnas ut i teveprogram.

Enligt anmälaren sker detta ofta utan att patienter eller deras anhöriga över huvud taget informerats.

Det skriver skriver Centrum för rättvisas vd Clarence Crafoord på Dagens Nyheters debattsida.

Västmanlands landsting menar sig inte ha gjort något fel. Man säger sig ha gått noggrant till väga. Bland annat har landstingets jurist granskat avtalen i förväg. Så man tror inte att JO kommer fram till att Västmanland brutit mot lagen.

– Nej, jag har svårt att se det. Vi säkerställde detta så starkt i avtalet med TV4, att den personliga integriteten var viktig. Det säger Denise Norström, landstingsstyrelsens ordförande i Västmanland.

I Västmanland är det dessutom ingen som har filmats utan att ha godkänt det i förväg, utan alla medverkande har tillåtit filmning.

– Och även fast de sagt ja i förväg har de fått en andra chans att säga nej när de ser vad som varit filmat, säger hon.

JO har tidigare fällt bland annat Akademiska sjukhuset i Uppsala för att ha tillåtit teveinspelningar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".