1 av 2
Virsboskolan. Foto: Patrik Åström.
2 av 2
Yvonne Gmeiner (FP) Surahammar är bedrövad av att inte kunna ställa upp och rösta för högstadiet i Virsbo.Foto: Monica Elfström/SR.
Surahammar

Högstadiet i Virsbo läggs ner

0:32 min

Frågan om högstadiet i Virsbo ska vara kvar eller inte kan vara avgjord redan innan den viktiga omröstningen vid Surahammars kommunfullmäktigemötet på måndag.

Det som avgör är att två folkpartistiska fullmäktigeledamöter inte har möjlighet delta i omröstningen, och partiet har bara en ersättare.

Socialdemokraterna hade i början egen majoritet i frågan om att lägga ner högstadiet och därmed såg ut som att nedläggningen var klar. Då bytte socialdemokraten Per Jörgensen fot och han kommer nu troligen rösta med oppositionen istället,  för att då högstadiet ska vara kvar.

Oppositionen vinner då omröstningen med 19 röster mot 18 röster för socialdemokraterna

Efter att P4 Västmanland har ringt runt till alla fullmäktigeledamöter i oppositionen visar det sig alltså att minst två av folkpartisterna inte kommer närvara vid omröstningen, och de har bara en ersättare.

Då är läget helt plötsligt 18 röster till oppositionen och 18 till socialdemokraterna och eftersom vid ett lika-resultat har ordförande, som är socialdemokrat, utslagsröst. Socialdemokraterna vinner och högstadiet i Virsbo läggs ner

Yvonne Gmeiner som är ordförande i folkpartiet i Surahammar tycker inte om utvecklingen i frågan.

– För oss känns det helt bedrövligt att på grund av att två av oss inte kan gå på fullmäktigemötet på måndag så kan det innebära att högstadiet kan komma att läggas ner till hösten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista